Τρίτη 5 Οκτωβρίου 2010

Iωάννα Καρυστιάνη η Ανδρος


" όποτε αφήνω το χαρτί και το μολύβι σκοντάφτω "

Γνώρισα την Καρυστιάνη χρόνια πρίν ,ένα καλοκαίρι στην Αρνη ,στην μικρή Ελβετία της Ανδρου 
και είναι  αληθινη   !!!!


Ιωάννα Καρυστιάνη η Ανδρος    http://androsfilm.blogspot.com/
Η Άνδρος που έχω στο νου μου δεν θα πάψει ποτέ να είναι όμορφη, περήφανη ανθρώπινη.




Αναγνωρίζω παντού ίχνη από παλιές ναυτικές ιστορίες μόχθου στα πέρατα των ωκεανών.


Στέκομαι σε πρόσωπα σημαδεμένα από την μακρόχρονη μοναξιά. Σε περιπλανήσεις σε απόμακρους χωματόδρομους ,γυμνές πλαγιές και κατάφυτες ρεματιές πέφτω πάνω σε ερειπωμένα κελιά, νερόμυλους και ξωκλήσια, μικρά πέτρινα κτίσματα ατόφιας ομορφιάς ,σύνεσης και ταπεινοφροσύνης που καθαρίζουν το πληγωμένο μάτι από τις μπατάλικες βίλλες - κάστρα του νεοπλουτισμού και της επίδειξης.


Την Άνδρο κρατούν όρθια στην καρδιά μου οι ταπεινοί γέροντες στα χωριά ,οι ίδιοι μνημεία σεβασμού και απαντοχής και κάποιοι φίλοι που ζουν εδώ ολοχρονίς και αντί να κυνηγούν νταμάχικα το περίσσιο χρήμα, φροντίζουν τις πάπιες στο Παραπόρτι ,αγωνίζονται για το περιβάλλον, μετέχουν σε τοπικούς συλλόγους που πασχίζουν να βαστήξουν ζωντανά τα χωριά τους , οργανώνουν κινηματογραφικές προβολές ,ανεβάζουν θεατρικές και μουσικές παραστάσεις, γενναιόδωρες χειρονομίες θέρμης στους κρύους χειμώνες.




Αυτόν τον Αύγουστο ,όπως πάντα, μπάνια στα Γυάλια, ρακιά με την παρέα, διάβασμα στη στενιώτικη βεράντα, κουβέντες με ντόπιους και επισκέπτες στις πλατείες και στα στενάκια.


Ακόμα και όταν έλεγα ευχές για γάμους και βαφτίσια και συγχαρητήρια για κάποια ωραία πανηγύρια ,ακόμα και όταν επιχειρούσα να μεταφέρω τον ενθουσιασμό μου για τα γιασεμιά που στεφανώνουντις αυλές ,με έκοβαν και στη συζήτηση ορμούσαν και επιβάλλονταν οι ανοιχτοί οχετοί , η ανυπόφορη οσμή, τα σμήνη από κουνούπια και μύγες.


Πραγματικά κάπως έτσι ήταν όλες μα όλες οι συναντήσεις του φετινού καλοκαιριού.


Χρόνια πολλά για τον Δεκαπενταύγουστο, τι κάνετε, πως είστε, πως βλέπετε την οικονομική κρίση και ατάκα η οργή για τους βόθρους και τους σωρούς των σκουπιδιών.


Πλησιάζουν οι αυτοδιοικητικές εκλογές. Θα γίνουν πάλι ομιλίες, θα ακουστούν μεγαλεπήβολα σχέδια.


Η καθαριότητα πρέπει να γίνει θέμα τιμής για όλους τους υποψήφιους , για όλους τους κατοίκους του νησιού, μόνιμους και εποχικούς. Η μέριμνα για τη δημόσια υγεία και την προστασία του περιβάλλοντος πρέπει να μας βρει όλους ενωμένους και πρόθυμους να κινηθούμε γρήγορα και σωστά.


Ήπειρος και Δυτική Μακεδονία, οι φτωχότερες περιοχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν κωμοπόλεις ,χωριά και εξοχικούς δρόμουςπου αστράφτουν από πάστρα, σημάδι πραγματικού πολιτισμού της καθημερινότητας.


Η σύγκριση είναι ντροπή για το νησί των εφοπλιστών, των μουσείων και των γκαλά.


Ιωάννα Καρυστιάνη


Αύγουστος 2010

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου