Τετάρτη 7 Ιουλίου 2010

βρέθηκα σε καλοκαιρινό πανηγύρι

Ίλια   24-9-2004  ( πριν 6 χρόνια )

 Οι ήχοι ,  τα χρώματα και οι εικόνες του καλοκαιριού που φεύγει , γίνονται ένα με τα σύννεφα  και καθώς η ζωή μας κυλάει σαν τους αέρηδες διαλέγω πάντα κάποιες στιγμές να με συντροφεύουν όσο θα λείπω απο το νησί μου !!!!

Δεν ξέρω αν εσείς όλοι έχετε κάποια γιορτή το καλοκαίρι . Τα τελευταία τρία χρόνια , ύστερα απο ένα σοβαρό ατύχημα της μητέρας μου έχουμε καθιερώσει να γιορτάζουμε στις 24 Αυγούστου στο εκκλησάκι μας στην Ανδρο τη χάρη του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού , του κοσμοδιδάσκαλου . 

Αυτό είναι το τελευταίο καλοκαιρινό πανηγυράκι μας  !!! Επειδή δε  είναι τον Αύγουστο μήνα   και το γιορτάζουμε στα Αποίκια της Ανδρου , έρχεται όλο και πιο πολύς κόσμος που μαθαίνει για το έργο του Κοσμά του Αιτωλού και τυχαίνει να βρίσκεται στο νησί για διακοπές . 

Στα πανηγύρια συνηθίζεται το σπίτι να είναι ανοιχτό και υπάρχει κέρασμα για όποιον περάσει γνωστό , άγνωστο , φίλο και ξένο .

Οι προηγούμενες μέρες είναι κι αυτές ένα πανηγύρι για μας τους μικρούς και φυσικά και για τους φίλους μας . Την παραμονή το πρωί αφού έχουμε μαζέψει όλα τα απαιτούμενα υλικά ανεβαίνουμε στο σπίτι του παπά Ιπποκράτη και βοηθάμε στο ζύμωμα των άρτων . Ο παπά Ιπποκράτης και η θεία η Κατίνα πάντα βρίσκουν τα πιο όμορφα καλούδια και μας φιλεύουν . Στη συνέχεια αφού κατεβάσουμε τα ταψιά στο φούρνο του χωριού , κατεβαίνουμε στην Αγία Κυριακή - έτσι ονομάζεται το εκκλησάκι μας - για να βοηθήσουμε τη μαμά , τις θείες και τις γιαγιάδες στο καθάρισμα γιατί συνήθως η εκκλησία μας είναι γαλακτισμένη ( ασπρισμένη ) απο τις αρχες Ιουλίου  για τη χάρη της .

Το απόγευμα της παραμονής μαζεύουμε λουλουδια απο το κτήμα και τους γύρω μπαξέδες και στολίζουμε την εκκλησία . Υστερα απο τόση προυπηρεσία στους στολισμούς και τα στεφάνια , στους επιταφίους , στα πανηγύρια , οι καλλιτεχνικές μας επιδόσεις έχουν βελτιωθεί τόσο ώστε μας θαυμάζουν και οι μεγάλοι.

Το βραδυ της παραμονής στο σπίτι μαζεύονται όλα τα φαγητά και τα γλυκά παο τα συγγενικά σπίτια και μεις ξαπλώνουμε  στα κρεβάτια μας γιατί θα πρέπει να σηκωθούμε νωρίς την  μέρα του πανηγυριού .
Νωρίς το πρωί στην εκκλησία όλα μοιάζουν μαγικά . Συνήθως μας προλαβαίνει ο παπα Ιπποκράτης  , τακτοποιούμε τα κεριά , ανάβουμε τα λιβάνια και τα καντήλια και το εκκλησάκι μας μοιάζει να φεγγοβολά στολισμένο με τα καλά του και τα πιο όμορφα λουλούδια του χωριού .

Με το λάλλημα της καμπάνας , οι χωριανοί και οι φίλοι προσέρχονται ευλαβικά ,όλοι μαζί , ψέλνουν
κοινωνούν και προσεύχονται μαζί μας . Τελείωνοντας η λειτουργία και η αρτοκλάσία το πανηγύρι συνεχίζεται στο σπίτι μας , μέχρι αργά το απόγευμα και οι ευχές δίνουν και παίρνουν .
" και του χρόνου το πανηγύρι σας ", "καλώς ορίσατε και του χρόνου με υγέια "  ," καλή πρόοδο στα παιδιά ", 

Τι πιο όμορφο απο τις χαρές και τα πανηγύρια στο καλοκαιρινό μας σπιτικό που ανοίγει σαν την βεντάλια και χωράει τόσο πολύ κόσμο !!!!

Αν είσαστε του χρόνου εκεί θα σας περιμένουμε και φροντίστε νάχετε χρόνο , γιατί αργά το μεσημέρι μετά το γεύμα και το ντόπιο κρασί και λίγο πριν τους καταπληκτικούς κουραμπιέδες της θείας Βαγγελίας  , ο παπά Ιπποκράτης ξεκινάει και παίζει το σαντούρι του και όλοι εμείς τραγουδάμε .
Θα σας αρέσει σίγουρα .



Αφιερωμένο στη κοπέλα με το καναρινί  φόρεμα που με ρώτησε για το εκκλησάκι μας !!!!!!
selmaril.blogspot.com

13 σχόλια:

  1. Δεν ήξερα πως το νησί σας είναι η Άνδρος! Και τι όμορφο πανηγύρι! Η ευλογία, η φιλική μάζωξη, το ένωμα... είναι από τις όμορφες στιγμές. Να είσαι πάντα γερή να απολαμβάνεις τα καλούδια σου. Να μου φιλήσεις την κόρη σου, από την γραφή της δείχνει να είναι τρυφερό πλάσμα! Έμοιασε της μαμάς.

    Από καρδιάς σε ευχαριστώ, με συγκίνησε αυτήν σου η κίνηση!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Είναι μοναδική ή Ίλια , και το βγάζει με χίλιους τρόπους με γράψιμο , με ποίηση , με μουσική , με τραγούδι ( κάπου μέσα στα τραγούδια του Τυπάλδου ακους τις φωνές και των δύο ), με ζωγραφική , απλά μέχρι πριν λίγο καιρό ήταν ένα τρυφερό στρείδι που αν δεν σε εμπιστευόταν δεν άνοιγε το στόμα του !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. τι ομορφη γραφη και τι γλυκα λογια!!! με κανει να θελω να ερθω κι εγω και να γευτω τους κουραμπιεδες...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. αυτό είναι βέβαιο πως εσένα θα σε κεράσουμε τους κουραμπιέδες γρήγορα γρήγορα !!!! Αυτοί στο νησί γίνονται all year around !!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. μακάρι να μπούσα να βρεθώ στο πανηγύρι σας.όπως τα περιγράφεις θα είναι τέλεια.φιλιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ευτυχώς κρατούν πολλοί ετούτα τα μοναδικά έθιμα.. ανθρώπινα, συντροφικά, μεγαλόκαρδα περνά το καλοκαίρι με τα οικογενειακά πανηγυράκια που λίγοι γνωρίζουν. Σαν να είμαι εκεί νιώθω την αίσθηση που αφήνουν τέτοιες γιορτές. Θα βρεθούμε κάποτε άλλωστε κοντά είμαστε:)
    Εγώ σε καλώ στης Αγίας Παρασκευής 25 Ιουλίου τα βράδυ εσπερινός και πανηγύρι και την επομένη το πρωί λειτουργία και κεράσματα.
    Φιλιά πολλά πολλά:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Αχ Marilise τι όμορφες περιγραφές!! Δηλαδή η μικρή σου τα έγραψε??!! Αν και στο έχω ξαναπει, στο ξαναλέω να τη χαίρεσαι!! Κι επειδή είδα ότι η Άνδρος είναι το νησί σου, έχω πάει 2 φορές και μ'αρέσει πάρα πολύ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Margo μου , τι θάλεγες να σου στείλω την Ίλια , που θάναι σε φίλες της στο νησί σου εκείνες τις μέρες . Μέρα μεγάλη για μένα ,η μέρα που με προσκαλείς , γιόρταζε η νόνα μου που την έλεγαν Παρασκευή , και γεννήθηκε τέτοια μέρα και η πρώτη μου κόρη νάσαι καλά αγαπημένη μου !!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Αθηνά μου , τόγραψε τούτο το πανηγύρι σε έκθεση το Ιλιάκι , όταν πήγαινε δημοτικό !!!
    Πόσο χαίρομαι που σου αρέσει το νησί μας και είσαι καλεσμένη μας όποτε ξαναπεράσεις !!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ωραιότατη η έκθεση της!! Χαίρομαι ιδιαιτέρως που εξακολουθούν να υπάρχουν τα έθιμα. Όταν ήμουν μικρή δεν τα εκτιμούσα, έπρεπε να περάσουν χρόνια κι ολόκληρο Ατλαντικό για να τα εκτιμώ. Φιλιά κ Καλό Καλοκαίρι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Εύη μου σε ευχαριστώ , είναι αυτά τα ξεχωριστά που μας κρατούν δεμένους με τις ρίζες μας , ακόμη και όταν τρέχεις με τα χίλια στην εποχή της εφηβείας , όπως τα κοριτσάκια μου ,είναι μοναδικές οι στιγμές του καλοκαιριού που μας φορτίζουν για το χειμώνα που θάρθει !!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. φορτουνάτα μου , κάποιο δαιμονάκι του ιστολογίου εχθές δεν ανέβασε το σχόλιο μου , θα ανταλλάξουμε παραδείσους να το θυμάσαι και θα χαιρόμαστε την συντροφιά η μια της άλλης γιατί είσαι ανεκτίμητη φίλη !!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Marilise μου σ'ευχαριστώ πολύ!Το σκέφτομαι για κάποιο Σκ αυτό το καλοκαίρι!Θα δείξει!Αν το κανονίσω, θα σου πω μήπως σε πετύχω!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή